Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2715]

Knedle z jarmużem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Knedle z jarmużem i serem feta z ciasta ziemniaczanego z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są smacznym, zdrowym i sycącym daniem.

Knedle z jarmużem i serem feta

Składniki:

Knedle z jarmużem i serem feta

 

Sposób przygotowania:

Knedle z jarmużem i serem feta

ETAP 1:

Knedle z jarmużem i serem feta
Blanszowany i pokrojony jarmuż podsmażyć razem z cebulą.

Liście jarmużu włożyć do wrzącej wody i gotować 2-3 minuty, ostudzić, usunąć grube nerwy, resztę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić posiekany czosnek i cebulę, wymieszać z jarmużem, chwilę podsmażyć, ostudzić.

ETAP 2:

Knedle z jarmużem i serem feta
Połączyć z serem feta i doprawić do smaku.

Dodać ser feta, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem, opcjonalnie solą. Ostrożnie z solą bo ser feta jest bardzo słony.

ETAP 3:

Knedle z jarmużem i serem feta
W misce połączyć mąkę z przygotowanymi produktami.

Obie mąki wsypać do miski, wymieszać. Dodać przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną.

ETAP 4:

Knedle z jarmużem i serem feta
Na przygotowane placuszki z ciasta ułożyć porcję nadzienia.

Zagnieść ciasto, podzielić na porcje, formować placuszki i nakładać porcje farszu.

ETAP 5:

Knedle z jarmużem i serem feta

Dokładnie zlepić i uformować knedle. W garnku zagotować dużą ilość wody, osolić. Partiami wrzucać knedle i gotować 3-4 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z rumianą cebulką lub usmażonym boczkiem.

Tagi:

dania knedle