kochanyptysiu

kochanyptysiu

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cudowne aromatyczne pesto z mięty połączone z klasyką kuchni śląskie. Wyjątkowo świeże i aromatyczne danie doskonałe jako przekąska lub lekki obiad.

Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim

 

  • Kluski śląskie:

 

 

 

  • na pesto

 

 

  • 700 g mrożonego zielonego groszku
  • 6 łodyżek świeżej mięty, tylko listki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim
Kluski śląskie: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównaj z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą gładka. Wyjmuj ¼ ziemniaków i w to miejsce wsyp tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem dołóż wyjętą porcję ziemniaków. Zagnieć gładkie ciasto i zrób z niego kulki jednakowej wielkości. Następnie je spłaszcz i palcem zró w nich wgłębienie. Kluseczki gotuj w osolonej, wrzącej wodzie ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pesto: Groszek rozmroź (najlepiej przełożyć go na 4-5 godzin do lodówki). Następnie zmiksuj na jedwabistą masę wszystkie produkty. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciepłe kluseczki podawaj z zimnym pesto, pokruszonym kozim serem typu feta i skropione oliwą.
Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim
Lekkie, świeże pesto
Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim
Pesto z mięty i zielonego groszku
Kluski śląskie z miętowym pesto z groszku i kozim
Kluski śląskie w nowej, lekkiej odsłonie