Sposób przygotowania:
Knedle z morelami
Ziemniaki obrac oplukac i ugotowac do miekkosci w osolonej wodzie.Przestudzic zmielic przez maszynke lub przecisnac przez praske.Do ziemniakow wbic 2 jajka wsypac okolo 1 i ½ szklanki maki.Zagniesc ciasto w miare potrzeby podsypac jeszcze nieco maki.Morele umyc nadkroic z jednej strony wyjac pestke.W miejsce pestki wlozyc po polowce kostki cukru .Z ciasta uformowac waleczki o srednicy okolo 5 cm .Nozem odcinac plastry formowac placuszki .Na kazdy placuszek klasc morele i dokladnie zlepiac.W duzym garnku zagotowac wode z odrobina soli.Do wrzatku wkladac knedle i gotowac 2 min od wyplyniecia .Odcedzic na sicie .Podawac polane bulka tarta zrumieniona na masle.Smacznego.
Anula
msewka
mania