Sposób przygotowania:
Knedle z serem, pieczarkami i kapustą
Ziemniaki ugotować w łupinach, gdy wystygną, obrać i zmielić. Kapustę poszatkować i ugotować pod przykryciem w małej ilości wody, mieszając, by się nie przypaliła. Ugotowaną i ostudzoną drobno posiekać. Cebulę obrac i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, nie rumienić. Pieczarki umyć i pokroić w paski, razem podsmażyć, dodać do kapusty, przyprawić, wymieszać ze zmielonym serem. Z ziemniaków, mąki, szczypty soli i jajek zagnieść ciasto. Uformować wałek i pokroić go na kawałki. Każdy spłaszczyć, położyć nadzienie, zawinąć brzegi i formować okrągłe knedle. Wrzucać je na osolony wrzątek, ugotować i odcedzić. Wyłożyć na półmisek, polane stopioną słoniną.
anullka7
kinga