Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Knedle z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać posypane cukrem pudrem.

Knedle z wiśniami

Składniki:

Knedle z wiśniami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle z wiśniami
Wiśnie opłukać i wydrylować. Laski wanilii przekroić, wyjąć rdzeń, wymieszać z wiśniówką i sokiem cytrynowym. Dodać wiśnie i odstawić na 10 minut. Ziemniaki wyszorować i gotować ok. 30 minut. Następnie odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Do puree ziemniaczanego dodać margarynę, grysik, mąkę, jaja i szczyptę soli, wyrobić ciasto. Na oproszonej mąką stolnicy z ciasta uformować gruby wałek i pokroić na 8 kawałków. Porcje ciasta rozgnieść na placuszki. Na każdy z nich nałożyć porcję wiśni, skleić i uformować knedle. Knedle włożyć do wrzącej wody i gotować ok. 12 minut. Kiedy wypłyną, wyjąć łyżką cedzakową. Knedle wyłożyć na talerze, oprószyć cukrem i cynamonem, można też przybrać melisą.

Tagi:

knedle dania