cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Knedle z wołowiny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

wołowe knedelki

Knedle z wołowiny

Składniki:

Knedle z wołowiny

 

  • 500 g wołowiny,
  • 50 g ryżu, masło śmietankowe,
  • 100 ml mleka lub śmietany,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Knedle z wołowiny
Mięso umyć, trzy lub czterokrotnie zemleć. Ryż opłukać, ugotować na wodzie lub na mleku kaszę ryżową.  Do przestudzonej kaszy dodać mięso, ubić dokładnie najlepiej przy pomocy miksera. Stopniowo wlewać do masy mleko lub śmietanę. Do dokładnie ubitej masy dodać sól i pieprz do smaku, formować okrągłe knedle.

    W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić. Knedle gotować w osolonym wrzątku. Po ugotowaniu  wyjmować łyżką cedzakową  na półmisek, polewać stopionym masłem.