dorjana

dorjana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 34]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne danie dla całej rodziny

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki umyć, osuszyć, wydrylować i oprószyć cynamonem. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Fragment odkroić, uformować z niego wałek o średnicy ok. 4 cm i kroić w kawałki po 3 cm. Kawałki ciasta rozpłaszczyć na okrągłe placuszki. Na każdy nakładać śliwkę i wsypywać pół łyżeczki cukru lub kilka kropelek słodziku. Ciasto zlepić nad śliwką i nadać całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotować knedle z reszty ciasta. Knedle wrzucać do osolonego wrzątku, gotować 4 minuty od ponownego zawrzenia wody. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową. Bułkę tartą zrumienić na patelni na rozgrzanym maśle. Przed podaniem polać knedle.Można oprószyć cynamonem. Smacznego