kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ugotowane i utłuczone ziemniaki , które zostały z wcześniejszego obiadu , to świetna baza na pyszne danie.

knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

knedle ze śliwkami
Śliwki myjemy i usówamy z nich pestki.W niewielkiej miseczce mieszamy Cukier z cynamonem i cukrem waniliowym. Zimne utłuczone ziemniaki mieszamy z jajkiem , solą i mąką, dokładnie wyrabiamy ciasto. Porcje ciasta rozpłaszczać dłonią , tworząc placuszki na każdym ułożyć połówkę śliwki a w środek wsypać cukier cynamonowy. Formować okrągłe knedle. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok 3 min po wypłynięciu na wierzch. Masło roztopić wsypać bułkę i podsmażyć . Gotowe gorące knedle podawać z podsmażoną bułką i odrobiną cukru cynamonowego. Smacznego!
knedle ze śliwkami
Zimne utłuczone ziemniaki mieszamy z jajkiem , solą i mąką, dokładnie wyrabiamy ciasto
knedle ze śliwkami
Porcje ciasta rozpłaszczać dłonią , tworząc placuszki na każdym ułożyć połówkę śliwki a w środek wsypać cukier cynamonowy. Formować okrągłe knedle. Gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok 3 min po wypłynięciu na wierzch.