kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

knedle można podawać ze śmietaną lub przyrumienione na maśle

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Obrane ziemniaczki ugotować. Po ostudzeniu przecisnąć przez praskę. Dodać dwa rodzaje mąki. Dokładnie zagnieść ciasto tak aby powstała jednolita masa. Następnie uformować niewielkie placuszki. Na środku każdego ułożyć przekrojoną na połówkę śliwkę. Posypać cukrem i dokładnie uformować kulkę sklejając ją ze wszystkich storn. Gotować w osolonej wodzie ok. 3 minut od momentu wypłynięcia. W międzyczasie na patelni roztopić masło i usmażyć na nim na rumiano bułkę tartą. Przed podaniem polać tak przygotowaną masą.