margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obiad na słodko mmm pychota.

Knedle ze śliwkami

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
Śliwki opłukujemy i kroimy na pół wyciągamy pestkę i posypujemy cukrem, żeby puściły sok. Ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej. Przeciskamy przez praskę, przekładamy do miski i dzielimy w niej na cztery części. Jedną część odkładamy na bok i uzupełniamy: 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, 3 łyżkami mąki tortowej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, wbijamy jajko posypujemy solą i szczyptą cukru. Dodajemy odłożoną na bok część i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Odrywamy po kawałku rozplaszczamy w dłoniach na środek wkładamy śliwkę dokładnie zlepiamy boki. Knedle gotujemy w osolonej wodzie 8-10 min. Ja wrzucam na wrzącą wodę kiedy wypłyną zmniejszam ogień żeby się nie rozpadły. Ugotowane knedle polewam roztopionym na patelni masłem, zmieszanym jogurtem naturalnym z cukrem i posypuje cynamonem. Smacznego