Sposób przygotowania:
Knedle ze śliwkami i orzechami
1. Ziemniaki umyć, cienko obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć, lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodać jednokrotnie zmielony (przeciśnięty przez praskę) twaróg, cukier i olejek waniliowy, dodać mąkę oraz zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (należy robić to dość szybko). 2. Śliwki umyć, lekko naciąć (ale nie docinać do końca, usunąć pestki. W miejscu po pestce, do każdej śliwki włożyć po 1 orzechu laskowym, "zamknąć" śliwkę. 3. Przygotowane ciasto podzielić na 15 części. Z każdej części uformować placuszek, kłaść na nim 1 śliwkę z orzechem i zlepić nadając kształt knedla - kuli. 4. Knedle wrzucić na posolony wrzątek, gotować ok.1,5-2 minuty od momentu wypłynięcia, Wyjąć łyżka cedzakową, układać na talerzach, polać stopionym masłem i posypać siekanymi orzechami, cukrem i cynamonem.