olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Knedle ze śliwkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 400
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Postanowiłam trochę przerobić przepis babci - odchudziłam ciasto na knedle, dodałam coś od siebie i tak oto powstały te fantastyczne, niezwykle delikatne knedle. Pycha!

Knedle ze  śliwkami i orzechami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Knedle ze śliwkami i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami i orzechami
1. Ziemniaki umyć, cienko obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć, lekko przestudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodać jednokrotnie zmielony (przeciśnięty przez praskę) twaróg, cukier i olejek waniliowy, dodać mąkę oraz zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (należy robić to dość szybko). 2. Śliwki umyć, lekko naciąć (ale nie docinać do końca, usunąć pestki. W miejscu po pestce, do każdej śliwki włożyć po 1 orzechu laskowym, "zamknąć" śliwkę. 3. Przygotowane ciasto podzielić na 15 części. Z każdej części uformować placuszek, kłaść na nim 1 śliwkę z orzechem i zlepić nadając kształt knedla - kuli. 4. Knedle wrzucić na posolony wrzątek, gotować ok.1,5-2 minuty od momentu wypłynięcia, Wyjąć łyżka cedzakową, układać na talerzach, polać stopionym masłem i posypać siekanymi orzechami, cukrem i cynamonem.
Knedle ze  śliwkami i orzechami
Zagniatanie ciasta twarogowo-ziemniaczanego na knedle
Knedle ze  śliwkami i orzechami
Faszerowanie wypestkowanych śliwek orzechami laskowymi
Knedle ze  śliwkami i orzechami
Obtaczanie śliwek ciastem, czyli formowanie kndeli