Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Knedelki z węgierkami i orzechami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

czas na knedelki ze śliwkami - każdy z Was ma pewnie swoją wypróbowaną recepturę, ja robię ciasto z białym serem...

Knedelki z węgierkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedelki z węgierkami i orzechami

 

Sposób przygotowania:

Knedelki z węgierkami i orzechami
Śliwki naciąć wzdłuż, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po jednym orzeszku. Twaróg i ziemniaka zmielić albo przecisnąć przez praskę, dodać jajka i wyrabiając stopniowo dodawać mąkę. Ciasto ma być gęste, zwarte, ale plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe lub owalne knedelki. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-10 min. od wypłynięcia - czas zależy od wielkości. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy, wykładamy na talerze. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy bułkę tartą i rumienimy ją lekko, dodajemy masło a kiedy się roztopi mieszanką polewamy knedle. Posypujemy cukrem i cynamonem. Możemy, oczywiście, polać knedle śmietaną z cukrem, jeśli ktoś tak woli.
Knedelki z węgierkami i orzechami
knedelki ze śliwkami i orzechami
Knedelki z węgierkami i orzechami
knedelki ze śliwkami i orzechami
Knedelki z węgierkami i orzechami
knedelki ze śliwkami i orzechami
Knedelki z węgierkami i orzechami
knedelki ze śliwkami i orzechami