WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Knedle ziemniaczane z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne knedle z ciasta ziemniaczanego z nadzieniem z jagód wymieszanych z cukrem. Podane z bułką tarą na masełku z cukrem i serkiem waniliowym.

Knedle ziemniaczane z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ziemniaczane z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z jagodami

ETAP 1:

Ugotowane i zmielone ziemniaki przełożyć do miski. Wbić do nich jajko. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną oraz cukier waniliowy. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
Gotowe ciasto uformować w wałek o średnicy ok. 7cm. Pokroić go na równe plastry o grubości ok. 1,5cm.

Każdy plaster ciasta lekko rozpłaszczyć. Na środek wsypywać ok. 0,5 łyżeczki cukru i porcję jagód. Brzegi ciasta zlepić tworząc okrągłego knedla. Knedle odkładać na posypaną mąką stolnicę. W garnku zagotować wodę.

Na wrzątek wrzucić knedle. Gotować je kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłożyć na półmisek.

Na patelni roztopić masło. Wsypać bułkę tartą, cynamon i łyżkę cukru. Wymieszać. Polać knedle. Dodatkowo polać knedle serkiem waniliowym.

Knedle ziemniaczane z jagodami
Knedle po ugotowaniu posypane bułką tartą na masełku z cukrem i polane serkiem waniliowym
Knedle ziemniaczane z jagodami
Knedle po ugotowaniu w wodzie wyłożone na talerz
Knedle ziemniaczane z jagodami
Knedle ziemniaczane z jagodami w trakcie gotowania
Knedle ziemniaczane z jagodami
Cukier i jagody nałożone na rozpłaszczony plaster ciasta

Tagi:

knedle dania