Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z grzybami
Grzyby poszatkować w plasterki, ugotować w małej ilości wody. Cebulę poszatkować, zrumienić na tłuszczu. Odparowane grzyby, cebulę, bułkę przepuścić przez maszynkę, utrzeć, doprawić do smaku. Dodać mąkę, jajko, sól, zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko, podzielić na części, formować wałki o średnicy 2,5- 3, 5 cm, kroić na kawałki. Każdy kawałek spłaszczyć, do środka nałożyć nadzienie, zlepić, uformować zgrabne kulki w rękach osuszanych mąką. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować. Gdy knedle zagotują się, odkryć i gotować jeszcze 3 min. Następnie wyjąć łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osączyć. Podawać polane masłem i oprószone zrumienioną bułką.