Sposób przygotowania:
Knedle ziemniaczane z pieczarkami
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Następnie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do zup. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, dodać resztę masła, wymieszać, ostudzić. Na stolnicę wsypać obie mąki, dodać zimne ziemniaki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki i pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć na grubość około 5 mm, nałożyć farsz, zlepić i uformować knedle. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smalcem z usmażoną cebulką.