Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Knedle ziemniaczane z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Knedle z ziemniaków z pieczarkami to smaczne i łatwe do przygotowania danie.

Knedle ziemniaczane z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ziemniaczane z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ziemniaczane z pieczarkami
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Następnie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do zup. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, dodać resztę masła, wymieszać, ostudzić. Na stolnicę wsypać obie mąki, dodać zimne ziemniaki, jajko i szybko zagnieść ciasto. Utoczyć wałki i pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć na grubość około 5 mm, nałożyć farsz, zlepić i uformować knedle. Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smalcem z usmażoną cebulką.
Knedle ziemniaczane z pieczarkami
Z podsmażonej cebuli i pieczarek przygotować farsz
Knedle ziemniaczane z pieczarkami
Na stolnicę wsypać obie mąki dodać ziemniaki i jajko
Knedle ziemniaczane z pieczarkami
Z przygotowanych składników szybko zagnieść ciasto
Knedle ziemniaczane z pieczarkami
Kawałeczki ciasta rozpłaszczyć nakładać farsz zlepić i formować knedle