Sposób przygotowania:
Knedle ziołowe z dodatkiem orzechów.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,orzechy rozłupać,
wyjąć ze skorupek,a połówki orzechów odłożyć.Zioła umyć i posiekać.Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę prosto do miski,dodać mąki i twarogu zmielonego,jajka,posiekane zioła i sól.
Wszystko zagnieść na gładką masę,odrywać średnie kawałki ciasta,rozpłaszczać na dłoni,kłaść pół orzecha włoskiego,zalepić
dokładnie knedel,potem włożyć po kilka na lekko wrzącą osoloną wodę.Gotować knedle przez 15 min.,aż wypłyną na wierzch.Wyjąć
i odsączyć.Przełożyć na talerze płaskie i podawać ze stopionym masłem oraz bułką tartą.
wyjąć ze skorupek,a połówki orzechów odłożyć.Zioła umyć i posiekać.Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę prosto do miski,dodać mąki i twarogu zmielonego,jajka,posiekane zioła i sól.
Wszystko zagnieść na gładką masę,odrywać średnie kawałki ciasta,rozpłaszczać na dłoni,kłaść pół orzecha włoskiego,zalepić
dokładnie knedel,potem włożyć po kilka na lekko wrzącą osoloną wodę.Gotować knedle przez 15 min.,aż wypłyną na wierzch.Wyjąć
i odsączyć.Przełożyć na talerze płaskie i podawać ze stopionym masłem oraz bułką tartą.