marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Knedle ziołowe z dodatkiem orzechów.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ziemniaki obrane ugotować,przecisnąć przez praskę,połączyć z resztą składników,nadziewać knedle.Ugotować i podawać z masłem i bułką tartą.

Knedle ziołowe z dodatkiem orzechów.

Składniki:

Knedle ziołowe z dodatkiem orzechów.

 

  • Pól kilo ziemniaków,
  • 10 dag.mąki,
  • 20 dag.twarogu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • pęczek rożnych świeżych lub suszonych ziół,np.bazylia,tymianek,
  • natka zielona,
  • 50 dag.orzechów włoskich,
  • 30 dag,masła.

Sposób przygotowania:

Knedle ziołowe z dodatkiem orzechów.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,orzechy rozłupać,
wyjąć ze skorupek,a połówki orzechów odłożyć.Zioła umyć i posiekać.Ziemniaki odcedzić i przecisnąć przez praskę prosto do miski,dodać mąki i twarogu zmielonego,jajka,posiekane zioła i sól.
Wszystko zagnieść na gładką masę,odrywać średnie kawałki ciasta,rozpłaszczać na dłoni,kłaść pół orzecha włoskiego,zalepić
dokładnie knedel,potem włożyć po kilka na lekko wrzącą osoloną wodę.Gotować knedle przez 15 min.,aż wypłyną na wierzch.Wyjąć
i odsączyć.Przełożyć na talerze płaskie i podawać ze stopionym masłem oraz bułką tartą.