marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Knedle ziołowe z nadzieniem serowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Knedle ziołowe z nadzieniem serowym.

Knedle ziołowe z nadzieniem serowym

Składniki:

Knedle ziołowe z nadzieniem serowym

 

  • 1 kg.ziemniaków,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • kostka masła,
  • 3 łyżki kaszki manny,
  • 1 jajko i 2 żółtka,
  • po szczypcie różnych suszonych ziół,np.trybuli,oregano,suszonej natki,
  • szklanka bułki tartej,
  • sól,
  • mąka do posypania.
  • Nadzienie,
  • 1/2 kg. tartego żółtego sera,np.morskiego,tylżyckiego,
  • 2 cebule średnie,
  • tłuszcz roślinny do smażenia

Sposób przygotowania:

Knedle ziołowe z nadzieniem serowym
Ziemniaki obrać,opłukać i ugotować.Następnie odcedzić,przepuścić przez praskę.Cebule po obraniu i opłukaniu posiekać i zeszklić na maśle,a ser zetrzeć na tarce i zmieszać z odsączoną z tłuszczu cebulkę.Ostygnięte ziemniaki wymieszać z masłem,kaszką manną,jajem,żółtkami,ziołami i szczyptą soli oraz zagnieść na gładką masę,podsypując mąką pod spód.Rozwałkować,pokroić na kwadraty 7*7 cm.Nadziewać każdy taki kwadrat nadzieniem z nieco pikantnego sera i cebuli,zalepić i kłaść knedle na lekko wrzącą,osoloną wodę.Gotować z 10-12 min.,aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuścić resztkę masła i zrumienić bułkę tartą,a następnie wyjąć knedle na talerze i podawać polane stopionym masłem z bułką tartą.