msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Knedel na czeską nutę

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zrobiłam knedle po czesku po raz pierwszy z kombinacji kilku przepisów.Knedle się udały.Będą kolejne modyfikacje.

Knedel na czeską nutę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedel na czeską nutę

 

Sposób przygotowania:

Knedel na czeską nutę
Bułki pokrojone w kostkę zrumieniłam na maśle klarowanym i odstawiłam do przestygnięcia. Do miski wsypałam mąkę,sól (1,5łyżeczki),proszek do pieczenia,gałkę muszkatołową,pieprz i wymieszałam.Wlałam mleko i zagniatałam dodając kolejno po jednym jajku. Gdy masa była jednolita wsypałam pokrojoną bułkę i razem wyrabiałam,aż powstało plastyczne ciasto.Uformowałam 4 wałeczki i lekko oprószyłam mąką,przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny. W szerokim garnku zagotowałam wodę z łyżką soli.Po odczekaniu pół godziny włożyłam knedle do wrzącej wody i przykręciłam gaz na najmniejszy płomień.Woda ledwie mrugała.Knedle w trakcie gotowania rosną,więc trzeba zachować w garnku wolne miejsce.Przykryłam garnek pokrywką i tak na małym gazie gotowałam 15 minut,po czym przewróciłam knedle na drugą stronę i gotowałam kolejne 15 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjęłam je z garnka,odstawiłam na chwilkę by lekko obeschły i ostrym nożem pokroiłam na plastry. Polałam je gulaszem ze sporą ilością sosu,by można było w nim moczyć knedelki. Fajnie smakuje z zimnym piwkiem-najlepiej czeskim. Wyszły smaczne,choć następnym razem dam mniej pokrojonej bułki a ciut więcej mąki i mleka. No i użyję troszkę większego garnka.
Knedel na czeską nutę
Czerstwą,pokrojoną bułkę podsmażyć na maśle klarowanym.
Knedel na czeską nutę
Mąkę z proszkiem do pieczenia,solą,przyprawami wymieszać z mlekiem i dodawać jajka.
Knedel na czeską nutę
Zagnieść ciasto,podzielić na mniejsze wałki.
Knedel na czeską nutę
Do wrzącej wody włożyć knedle i na małym gazie gotować 30 minut.

Tagi:

jajko jajka