Sposób przygotowania:
Knedliki z powidłami
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać ciepłe mleko, łyżeczkę mąki, rozmieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Z mąki, jajek i rozczynu wyrobić ciasto, dodając pod koniec wyrabiania łyżkę stopionego masła i w ciepłym miejscu pozostawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm, wycinać krążki, kłaść na nie po łyżeczce powideł i formować okrągłe knedle. Uformowane knedle nakryte ściereczką pozostawić do wyrośnięcia. Następnie wkładać do lekko gotującej się, osolonej wody. Zaraz po wyjęciu z wody nakładać knedle i ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać polane stopionym masłem i posypane cukrem pudrem.