Książka Kucharska: Kuchnia chińska

Kociołek mongolski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Każdy składnik stawiamy na stole w osobnej miseczce (ew. na talerzu). Mięso należy pokroić na bardzo cienkie paski, kalafiora podz

Kociołek mongolski

Składniki:

Kociołek mongolski

 

  • ok. 200 g mięsa jagnięcego na osobę (może być pierś kurczaka lub indyka lub cielęcina)
  • 180 g przezroczystego makaronu
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 por
  • 1 mały kalafior
  • 300 g pieczarek (w oryginale grzyby shitake)
  • Zielona kolendra (może być natka pietruszki)
  • 1 pęczek cebulki dymki ze szczypiorem
  • 1,5 l rosołu (smaczniejszy będzie domowy niż z kostki bulionowej)

  • Dip

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 3 łyżki sosu ostrygowego (albo rybnego)
  • 1 łyżka sosu chili albo łyżeczka suszonej chili
  • 1 łyżka octu (w oryginale ryżowy)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka imbiru startego na tarce
  • 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
  • 5 łyżek wina lub wytrawnego shery
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Kociołek mongolski
Każdy składnik stawiamy na stole w osobnej miseczce (ew. na talerzu). Mięso należy pokroić na bardzo cienkie paski, kalafiora podzielić na małe różyczki, dymkę pokroić razem ze szczypiorem, kolendrę (pietruszkę posiekać). Makaron wymoczyć 20 min we wrzątku, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kapustę pokroić w prostokąty, grzyby, jeśli są drobne można zostawić w całości, jeśli są duże lepiej pociąć na niezbyt cienkie plastry.



Składniki dipu należy wymieszać i nalać do 6-ciu miseczek.