SUPERPRZEPIS

Kokardki zapiekane z pulpecikami

  • 9
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kokardki zapiekane z pulpecikami Więcej zdjęć (5)

Prosta i efektowna zapiekanka makaronowa - doskonała na obiad, na przybycie gości - zasmakuje każdemu.

Składniki:

Kokardki zapiekane z pulpecikami

 

  • makaron kokardki 300g,
  • mięso mielone 500g,
  • 1/2 zielonej papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • 250ml bulionu,
  • śmietana 2 łyżki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 125 g mozzarelli,
  • 4 łyżki startego sera,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kokardki zapiekane z pulpecikami
Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy musztardę, ketchup, jajko, 3 łyżki sera, bułkę tartą, sól i pieprz. Składniki dokładnie mieszamy z mięsem i z powstałej masy formujemy pulpeciki, które smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem an opakowaniu.



Cebulę i paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Usmażone pulpeciki wyjmujemy na talerz, a na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę i paprykę około 5 minut. Kolejno wlewamy bulion i dodajemy pomidory w zalewie. Następnie dodajemy śmietanę i majeranek, dokładnie mieszamy i dusimy około 5 minut.



Gdy sos będzie gotowy dodajemy do niego makaron i pulpeciki - całość dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą i zapiekamy około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Kokardki zapiekane z pulpecikami
Do mięsa mielonego dodajemy musztardę, ketchup, jajko, 3 łyżki sera, bułkę tartą, sól i pieprz.
Kokardki zapiekane z pulpecikami
Składniki dokładnie mieszamy z mięsem i z powstałej masy formujemy pulpeciki, które smażymy na patelni na złoty kolor z każdej strony.
Kokardki zapiekane z pulpecikami
Przygotowujemy sos z pomidorów, cebuli i papryki.
Kokardki zapiekane z pulpecikami
Zapiekankę posypujemy pokrojoną w kostkę mozzarellą i zapiekamy około 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.