Sposób przygotowania:
Kokosanka z kremem maślanym i ananasami
Upiec biszkopt z 4 jajek i odstawić go do ostygnięcia.
Krem:
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym,(chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę ,a potem przecedzić mleko).4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru,wlewać powoli na gotujące mleko,szybko mieszając trzepaczką bądz mikserem aby się nie ścięło.Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje.Przestudzić.Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem. Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu.Wyłożyć go na biszkopt
.
Kokosanka:
Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru,następnie 10 dkg kokosu i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia,chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką.Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek.
Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano -ananasowy.Całość polać ,ale tylko symbolicznie białym lukrem.
Krem:
Zagotować szklankę mleka z cukrem waniliowym,(chyba że ktoś ma laskę wanilii to połowę ,a potem przecedzić mleko).4 żółtka utrzeć z 10 dkg cukru,wlewać powoli na gotujące mleko,szybko mieszając trzepaczką bądz mikserem aby się nie ścięło.Wstawić do naczynia z gorącą wodą i ubijać na parze ,aż masa zgęstnieje.Przestudzić.Mieszać dalej i dodawać po kawałku masła aż powstanie aksamitny krem. Ananasy pokroić drobniutko i dodać do kremu.Wyłożyć go na biszkopt
.
Kokosanka:
Ubić białka na sztywno i dodać 25 dkg cukru lub cukru pudru,następnie 10 dkg kokosu i 2-3 łyżki tartej bułki (drobnej i jasnej).Blachę rozmiaru biszkoptu wyłożyć papierem do pieczenia,chociaż ja wolę wysmarować mocno margaryną i wysypać obficie tartą bułką.Wyłożyć masę kokosową i piec na złotawy kolorek.
Poczekać aż ostygnie i wyłożyć na krem maślano -ananasowy.Całość polać ,ale tylko symbolicznie białym lukrem.
misia53