Sposób przygotowania:
Kokosanki wg Juleczka:P
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nasmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 20x30 cm. Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić. 2. W misce utrzeć 115 g masła z 150 g cukru i wanilią, aż masa będzie lekka. Dodać jaja, po jednym na raz, mieszając dobrze po każdym dodaniu. Dodawać na przemian mleko i mieszaninę z mąką dobrze wymieszać. 3. Wlać ciasto do blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 - 40 minut. Pozostawić na 5 minut, a następnie odwrócić na podstawce i ostudzić całkowicie. Pozostawić na noc, by ciasto zesztywniało przed polewaniem czekoladą. 4. Polewa: w misce wymieszać cukier puder z kakao. W garnku podgrzać mleko z 2 łyżeczkami masła, aż masło się stopi. Dodać mleko do mieszanki z cukrem i dobrze wymieszać, aby powstała polewa, nie zbyt rzadka. 5. Obtaczanie: pokroić ciasto w kostki. Do płytkiego pojemnika nasypać wiórków kokosowych. Za pomocą widelca zanurzać każdą kostkę ciasta w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.Robić tak z każdą kostką. Następnie odłożyć do zastygnięcia tej masy i wiórek. I potem można pałaszować. :)