Kokosanki wg Juleczka:P

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wychodzi około 20-30 porcji.

Kokosanki wg Juleczka:P

Składniki:

Kokosanki wg Juleczka:P

 

  • 115 g masła
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 480 g (4 szkl.) cukru pudru
  • 2 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 30 g (1/3 szkl.) kakao
  • 450 g wiórków kokosowych
  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kokosanki wg Juleczka:P
1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Nasmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 20x30 cm. Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić. 2. W misce utrzeć 115 g masła z 150 g cukru i wanilią, aż masa będzie lekka. Dodać jaja, po jednym na raz, mieszając dobrze po każdym dodaniu. Dodawać na przemian mleko i mieszaninę z mąką dobrze wymieszać. 3. Wlać ciasto do blachy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 - 40 minut. Pozostawić na 5 minut, a następnie odwrócić na podstawce i ostudzić całkowicie. Pozostawić na noc, by ciasto zesztywniało przed polewaniem czekoladą. 4. Polewa: w misce wymieszać cukier puder z kakao. W garnku podgrzać mleko z 2 łyżeczkami masła, aż masło się stopi. Dodać mleko do mieszanki z cukrem i dobrze wymieszać, aby powstała polewa, nie zbyt rzadka. 5. Obtaczanie: pokroić ciasto w kostki. Do płytkiego pojemnika nasypać wiórków kokosowych. Za pomocą widelca zanurzać każdą kostkę ciasta w polewie, a następnie obtaczać w wiórkach kokosowych.Robić tak z każdą kostką. Następnie odłożyć do zastygnięcia tej masy i wiórek. I potem można pałaszować. :)

Tagi:

jajko jajka