kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Kokoski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Słodziutkie i bardzo podzielne ciacho.

Kokoski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokoski

 

  • Na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1szkl cukru
  • 1szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • Polewa do kokosanek:
  • 1 kostka masła extra
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 6 łyżek kakao
  • 1 szkl cukru
  • 6 kosteczek czekolady deserowej
  • Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Kokoski
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane. Wsypujemy cukier i znów ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i delikatnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły i wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy 30min. Wystudzone ciasto kroimy na niewielkie kwadraty. Polewa do kokosanek: Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do garnka i podgrzewamy by się rozpuściły. Cały czas mieszamy by polewa nie przypaliła się nam. Jak wszystko się rozpuści (nie musi się zagotować) dodajemy kostki czekolady i mieszamy by się roztopiły. Kawałki ciasta wrzucamy pojedynczo do polewy i za pomocą widelców obtaczamy ze wszystkich stron. Kolejno wkładamy je do wiórek kokosowych i obtaczamy. Przekładamy na talerz lub tackę by polewa zastygła a kokos ładnie się poprzyklejał.
Kokoski
Etap 1Pieczemy biszkopt nastawiając piekarnik na grzanie góra dół.
Kokoski
Etap 2Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na kwadraty.
Kokoski
Etap 3Kostki moczymy w polewie i wyjmujemy za pomocą widelców.
Kokoski
Etap 4Z polewy przekładamy do kokosu i obtaczamy.