Sposób przygotowania:
Kokoski
Pieczemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną piane. Wsypujemy cukier i znów ubijamy na sztywno. Dodajemy po jednym żółtku i delikatnie miksujemy. Następnie wlewamy olej, cały czas ubijając na wolnych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy aby wszystkie składniki się połączyły i wylewamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175*C i pieczemy 30min. Wystudzone ciasto kroimy na niewielkie kwadraty. Polewa do kokosanek: Wszystkie składniki oprócz czekolady wkładamy do garnka i podgrzewamy by się rozpuściły. Cały czas mieszamy by polewa nie przypaliła się nam. Jak wszystko się rozpuści (nie musi się zagotować) dodajemy kostki czekolady i mieszamy by się roztopiły. Kawałki ciasta wrzucamy pojedynczo do polewy i za pomocą widelców obtaczamy ze wszystkich stron. Kolejno wkładamy je do wiórek kokosowych i obtaczamy. Przekładamy na talerz lub tackę by polewa zastygła a kokos ładnie się poprzyklejał.