Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

kokoski z ciasta biszkoptowego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne kokosanki z ciasta biszkoptowego

kokoski z ciasta biszkoptowego

Składniki:

kokoski z ciasta biszkoptowego

 

  • 120 gram maki
  • jeden budyń śmietankowy
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • szklanka cukru

 

 

  • do posypania wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

kokoski z ciasta biszkoptowego
Oddzielamy żółtka od białek . Białka ubijamy na bardzo sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemu cukier i ubijamy jeszcze chwile. Nastepnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy cały czas. Mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Po czym przesiewamy do ubitej piany i delikattnie wszystko mieszamy łyżką. Pieczemu w 180 stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu biszkoptu czekamy aż wystygnie i kroimy w paski , a następnie z pasków w kostkę . W rondelku roztapiamy margaynę, dodajemy cukier i smietanę. Czekamy aż się rozpuści margaryna i połaczy z pozostałymi składnikami. Dodajemy na końcu kakao i dokładnie mieszamy. Każdą kostkę maczamy w polewie i obsypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do zastygnięcia.

Tagi:

mak biszkopt