betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Kokosowe ciasto z wiórkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite kolorowe-kokosowe ciasto doskonałe na przyjęcia.

Kokosowe ciasto z wiórkami i galaretką

Składniki:

Kokosowe ciasto z wiórkami i galaretką

 

  • 2 opakowania herbatników
  • 2 opakowania wiórków kokosowych
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1½ łyżeczki kakao
  • 125 g margaryny
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 szklanki mleka (niepełne)
  • Polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto z wiórkami i galaretką
Przygotowanie biszkoptu: 2 białka ubić z ¾ szklanki cukru sypkiego ( nie pudru), dodać 4 żółtka, mąkę, proszek d/p i kakao. Utrzeć. Upiec w temp. 180 st. C w 15-20 min. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować galaretkę wiśniową.

Przygotowanie masy: zagotować 2 szklanki mleka , wsypać wiórki kokosowe i chwilę gotować na „wolnym” ogniu. Odstawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru. Ubić 2 białka jaj na sztywną pianę. Masę kokosową połączyć z margaryną i pianą z białek. Dokładnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć na ciasto. Zalać tężejącą galaretką i przykryć herbatnikami. Polać polewą. Wstawić do lodówki na 2 godzinki. Smacznego.

Tagi:

jajko jajka