jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kokosowe krokiety na słodko

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Aby danie było bardziej słodkie owoce po nałożeniu możemy posypać dodatkowo cukrem kryształem lub gotowe podać polane miodem. „Krokiety” możemy przygotować z dowolnymi owocami: truskawki, maliny itp.

Kokosowe krokiety na słodko Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe krokiety na słodko

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 jajka,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • Olej do smażenia
  • Nadzienie i wykończenie:
  • ok 3 banany,
  • borówki amerykańskie świeże lub mrożone –około 0,5 szklanki
  • 2 jajka do panierki,
  • wiórki kokosowe do panierki,
  • cukier waniliowy
  • masło do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe krokiety na słodko
Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy całość. Im dłużej ubijamy ciasto tym będzie bardziej puszyste.Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.

WYKOŃCZENIE: Usmażone naleśniki przekładamy pokrojonymi w plasterki bananami i całymi borówkami. Owoce posypujemy cukrem waniliowym. Składamy je w trójkąty. Jajka wybijamy na talerz i delikatnie roztrzepujemy. Wiórki kokosowe umieszczamy na oddzielnym talerzu. Przygotowane naleśniki obtaczamy w jajku, a następnie w kokosie. Tak przygotowane „słodkie krokiety” przysmażamy na niewielkiej ilości rozpuszczonego masła do ścięcia się jajka i zrumienienia kokosu. Przysmażamy z obu stron. Gotowe.
Kokosowe krokiety na słodko
Składniki ciasta dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy
Kokosowe krokiety na słodko
na usmażone naleśniki nakładamy pokrojone banany oraz borówki
Kokosowe krokiety na słodko
Przełożone naleśniki składamy w trójkąty
Kokosowe krokiety na słodko
"Krokiety" panierujemy w jajku i wiórkach kokosowych!