SUPERPRZEPIS

Kokosowe naleśniki z aronią i twarożkiem

  • 6
  • agatab
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Kokosowe naleśniki z aronią i twarożkiem

przepyszne naleśniki, które do konsumpcji zachęcają nie tylko wyglądem ale i aromatem i smakiem:)

Składniki:

Kokosowe naleśniki z aronią i twarożkiem

 

  • Składniki na około 17 naleśników:
  • CIASTO:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki wiórków kokosowych

 

  • NADZIENIE:
  • 1 szklanka aronii lub borówek
  • 350 g twarogu
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 8 łyżeczek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • ½ szklanki rodzynek

 

  • oliwa z oliwek do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Kokosowe naleśniki z aronią i twarożkiem
CIASTO: W misce rozbijamy trzepaczką jajka, dodajemy pozostałe składniki ciasta i raz jeszcze wszystko roztrzepujemy. Smażymy naleśniki na delikatnie natłuszczonej oliwą rozgrzanej patelni.



NADZIENIE: Do miski wrzucamy aronię - rozcieramy blenderem, dodajemy ser i rozgniatamy go widelcem. Z aronią i serem łączymy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy (jeżeli lubimy potrawy bardziej słodkie możemy dodać więcej cukru). Każdy naleśnik smarujemy nadzieniem i składamy, smażymy na delikatnie natłuszczonej oliwą patelni lub w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 20 minut (naczynie możemy wysmarować delikatnie oliwą). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.