czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 985]

Kokosowe szaszłyki z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szaszłyki tak przygotowane są kruche i delikatne, mają fajny kokosowy posmak. Myślę, że Wam zasmakują!

Kokosowe szaszłyki z kurczaka

Składniki:

Kokosowe szaszłyki z kurczaka

 

  • 1/2 kg piersi z kurczaka,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki curry indyjskiego,
  • łyżeczka soli ziołowej,
  • 2 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Kokosowe szaszłyki z kurczaka
Filet z kurczaka należy umyć, osuszyć i pokroić w paski. Mleczko kokosowe wymieszać z sosem sojowym, curry, solą ziołową oraz pieprzem. marynatę przelać do pojemnika, włożyć mięso. Szczelnie zamknąć i wstawić na noc do lodówki, w pojemniku próżniowym mięso będzie gotowe już po godzinie. Na drugi dzień mięso harmonijnie nadziewać na patyczki szaszłykowe. Ułożyć na blasze, Piec ok. 25 min w temp. 190st. W trakcie pieczenie je obrócić! Jeszcze lepiej smakują z grilla!