Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Szaszłyk marynowany w chutney'u z ryżem i puree

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szaszłyk z kurczaka i ananasa marynowany w chutney mango,z ryżem kokosowym i puree z brokułów na ostro.

Szaszłyk marynowany w chutney'u z ryżem i puree

Składniki:

Szaszłyk marynowany w chutney'u z ryżem i puree

 

  • 1 filet z kurczaka
  • chutney mango 100 g
  • 6 pieczarek
  • ananas świeży
  • czerwona cebula
  • przyprawa do grilla

 

  • Ryż basmati (2 woreczki , 200 g)
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sól
  • cukier

 

  • brokuł 250 g
  • łyżka masła
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki sambal oelek
  • pół pęczka szczypiorku
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Szaszłyk marynowany w chutney'u z ryżem i puree
Kurczaka pokroić w kostkę , pieczarki obrać, cebulę czerwoną obrać i przekroić na pół. Ananasa pokroić w kostkę. Składniki ponabijać na patyczki do szaszłyków, ułożyć w płaskim naczyniu i dokładnie nasmarować chutneyem. Posypać przyprawą do grilla i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ryż wsypać do garnka , wlać mleczko kokosowe, dodać szczyptę soli , łyżkę cukru i gotować około 10 minut aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie przykryć dokładnie i odstawić potrząsając co jakiś czas. Brokuły ugotować al dente , zblanszować zimną wodą. Brokuły , masło , szczypiorek, imbir , sambal, zblędować na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Szaszłyki smażyć na patelni grillowej około 20 min. Podawać całość z ciepłymi dodatkami , aczkolwiek ryż kokosowy smakuje znakomicie również na zimno.