Sposób przygotowania:
Kokosowo-makowy z masą adwokatowąBISZKOPT KAKAOWY
Białka ubić na sztywno, dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać i połączyć delikatnie łyżką z masą jajeczną, wyłożyć na blachę i piec w 180st około 20 min.
BISZKOPT MAKOWY
Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko zamiast kakao dodać mak. Pieczemy dwa placki i studzimy.
MASA KOKOSOWA
Gotujemy masę kokosową. Odrobinę mleka odstawiamy do mąki ziemniaczanej. Resztę mleka gotujemy z cukrem następnie dodajemy margarynę, gdy się rozpuści dodajemy kokos. Gdy zacznie się gotować zalewamy mąkę ziemniaczaną roztrzepaną w odrobinie mleka. Ciągle mieszamy. Gdy zacznie gęstnieć odstawiamy z ognia.
MASA ADWOKATOWA
W odrobinie zimnego mleka rozpuszczamy obie mąki, żółtka i cukier wanilinowy, a resztę mleka zagotowujemy w większym naczyniu. Gdy się mleko zagotuje wlewamy rozpuszczone mąki i mieszamy aż zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia.
Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy stopniowo zimny budyń, pod koniec wlewamy adwokat.
SKŁADANIE
Ciepłą masę kokosową wykładamy na zimny biszkopt kakaowy. Połowę masy adwokatowej smarujemy po masie kokosowej, na nią kładziemy biszkopt makowy i równo smarujemy drugą połową masy adwokatowej po wierzchu.
Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi.
marietta