Sposób przygotowania:
Markos- ciasto kokosowo-makowe z powidłami
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodawać olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto makowo-kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać cukier. Następnie dodać mak oraz kokos. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec 25 minut w temperaturze 170 stopni. Masa budyniowa: Z mleka odlać 100 ml. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. W odlanym mleku wymieszać proszek budyniowy. Masę wlać do gotującego się mleka. Wymieszać, gotować 2 minuty. Odstawić do przestudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając stopniowo dodawać zimny budyń. Jedną część biszkoptu posmarować powidłami śliwkowymi. Przykryć ciastem makowo- kokosowym. Na ciasto wyłożyć masę budyniową wyrównać i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i oprószać wiórkami kokosowymi.
misia5