iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kokosowy torcik z leśnymi jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przed nami upalne dni i wtedy chętniej sięgamy po owocowe desery z lodówki. Do tego deseru użyłam mrożonych jagód, ale jeszcze troszkę i będą świeże.

Kokosowy torcik z leśnymi jagodami

Składniki:

Kokosowy torcik z leśnymi jagodami

spód:

  • 25 dag markiz z nadzieniem orzechowym
  • 2 łyżki masła orzechowego

masa serowa:

  • 400 ml mleka kokosowego ( 1 puszka)
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżeczek żelatyny
  • 20 dag wiórek kokosowych

dodatkowo:

  • 1 szklanka jagód ( u mnie mrożone)
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Kokosowy torcik z leśnymi jagodami
Ciastka zmiksować na proszek i wymieszać z masłem orzechowym, następnie ugnieść w tortownicy 22 cm średnicy. Mleko wylać do miski i wymieszać z serem oraz cukrem.

Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i przestudzić, chłodną galaretkę dodać do masy serowej, a na koniec wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.

Gęstniejącą masę serową wylać na ciasteczkowy spód i odstawić do lodówki, aby masa zastygła.

Galaretkę leśna rozpuścić w odpowiedniej ilości wody i po przestudzeniu wymieszać z jagodami, kiedy zacznie nam galaretka zastygać wylać ją na zastygnięty deser i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Dekoracyjnie po wierzchu posypałam deser pokruszonymi bezami.