Sposób przygotowania:
Kołaczyki z cebulą.
Przyrządzić ciasto drożdżowe wg.przepisu na Kapuśniaczki,połącz-
-yć składniki,wyrabiając rękoma,zagnieść i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Cebulę obrać,pokroić w krążki,udusić w tłuszczu.Posie-
-kać lub zemleć,połączyć z startym serem,doprawić do smaku,solą,
cukrem,pieprzem.Wyrośnięte ciasto położyć na stolnice posypaną mąką.Formować małe,okrągłe kołaczyki.ciężarek owinięty w czysty
kawałek płótna,zanurzyć w mące i na środku kołaczyków robić wgłębienia,do których nakładać łyżką nadzienie.Ułożyć na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze,przykryć ściereczką..Gdy wyrosną,smarować roztrzepanym jajem.Piec w gorącym piekarniku
ok.25 min..Podawać gorące na okrągłym półmisku.
-yć składniki,wyrabiając rękoma,zagnieść i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Cebulę obrać,pokroić w krążki,udusić w tłuszczu.Posie-
-kać lub zemleć,połączyć z startym serem,doprawić do smaku,solą,
cukrem,pieprzem.Wyrośnięte ciasto położyć na stolnice posypaną mąką.Formować małe,okrągłe kołaczyki.ciężarek owinięty w czysty
kawałek płótna,zanurzyć w mące i na środku kołaczyków robić wgłębienia,do których nakładać łyżką nadzienie.Ułożyć na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze,przykryć ściereczką..Gdy wyrosną,smarować roztrzepanym jajem.Piec w gorącym piekarniku
ok.25 min..Podawać gorące na okrągłym półmisku.