marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kołaczyki z cebulą.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przyrządzić ciasto drożdżowe wg.przepisu i dać do wyrośnięcia.Cebulę obrać,pokroić,udusić na tłuszczu.Posiekać,dodać ser,doprawić,nadziewać.

Kołaczyki z cebulą.

Składniki:

Kołaczyki z cebulą.

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 25 dag.mąki,
  • 2 dag.drożdży,
  • łyżeczka cukru,
  • szklanka mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki margaryny,
  • tłuszcz do formy,
  • 4 łyżki mąki do podsypania,
  • pół jaja do smarowania ciasta.
  • Nadzienie:
  • 25 dkg.cebuli,
  • 1,5 łyżki margaryny,
  • 5 dag.sera tylżyckiego,
  • sól,
  • cukier,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Kołaczyki z cebulą.
Przyrządzić ciasto drożdżowe wg.przepisu na Kapuśniaczki,połącz-
-yć składniki,wyrabiając rękoma,zagnieść i dać w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Cebulę obrać,pokroić w krążki,udusić w tłuszczu.Posie-
-kać lub zemleć,połączyć z startym serem,doprawić do smaku,solą,
cukrem,pieprzem.Wyrośnięte ciasto położyć na stolnice posypaną mąką.Formować małe,okrągłe kołaczyki.ciężarek owinięty w czysty
kawałek płótna,zanurzyć w mące i na środku kołaczyków robić wgłębienia,do których nakładać łyżką nadzienie.Ułożyć na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze,przykryć ściereczką..Gdy wyrosną,smarować roztrzepanym jajem.Piec w gorącym piekarniku
ok.25 min..Podawać gorące na okrągłym półmisku.