suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Kołdundki litewskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobry pomysł na obiad z kuchni litewskiej

Kołdundki litewskie

Składniki:

Kołdundki litewskie

 

  • Ciasto;
  • 25 dag mąki;
  • 1 żółtko;
  • 2/3 szklanki wody;
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 15 dag wołowiny zrazowej;
  • 15 dag baraniny z udźca;
  • 10 dag łoju nerkowego lub szpiku kostnego;
  • sól, pieprz
  • 2 średnie cebule;
  • 2 dag masła;
  • płaska łyżeczka majeranku ;
  • 1 litr rosołu

Sposób przygotowania:

Kołdundki litewskie
Mięso wołowe i baranie bardzo starannie oczyścić ze wszystkich nawet najdrobniejszych błon, posiekać ostrym tasakiem, lub zmielić w maszynce z drobnym sitkiem.Cebulę drobniutko siekamy i podsmażamy na tłuszczu, ucieramy ze zmielonym łojem, a następnie mieszamy z mięsem, przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Z podanych produktów zagniatamy ciasto, dokładnie wyrabiając je. Wałkujemy cienkie placki. Wycinamy małą szklaneczką krążki, rozkładamy na nie po kulce nadzienia i starannie zlepiamy. Gotować w dużej ilości osolonej wody podawać w gorącym rosole.