olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Kołduny litewskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wartościowy obiad, do popijania z sokiem owocowym, który zaspokoi każdy głód.

Kołduny litewskie

Składniki:

Kołduny litewskie

 

  • Nadzienie:
  • 25 dag mięsa wołowego
  • 25 dag mięsa baraniego lub wieprzowego
  • Sól
  • pieprz
  • majeranek (1 łyżka na 1 kg mięsa)
  • cebula (posiekana)lub czosnek (posiekany)
  • 1 lyżka mleka
  • Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 1 jajko, 1 żółtko
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania:

Kołduny litewskie
Przyrządzając farsz, zemleć mięso lub drobniutko posieać, przyprawić, dodać mleko, cebulę i czosnek. Wyrobić tzw. luźne, miękkie ciasto, rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki i napełniać je farszem. Zlepiać pierożki. Gotować w osolonej wodzie 5-6 minut od momentu zawrzenia. Podawać na głębokich talerzach, zalane rosołem.