Sposób przygotowania:
Kolorowa galareta z kurczakiem
Umyte ćwiartki przełożyć do garnka i zalać taką ilością wody aby były całe przykryte. Zagotować. Zebrać szum, który się wytworzy na powierzchni. Gdy proces szumowania się zakończy dodać umytą marchewkę i pietruszkę oraz por ( wszystko w całości),dodać sól i gotować do miękkości wszystkich składników. Następnie mięso i warzywa wyjąć z wywaru aby przestygły (pietruszkę odłożyć np.; do sałatki jarzynowej a pora wyrzucić). W między czasie jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać. Pokroić w plastry. Przygotować sobie foremki do muffinek ( albo małe szklaneczki, literatki lub jak to było pokazane w magazynie kulinarnym skorupki jajka). Kapelusze obrać i na około 2 minuty zalać wrzątkiem. Następnie osuszyć je i pokroić w plasterki. Mięso oddzielić od kości i porwać na mniejsze kawałki. Marchewkę pokroić w plasterki a paprykę w słupki o długości około 2 cm. Na dno foremki ułożyć kilka kawałków kurczaka, następnie położyć 2 plasterki pieczarki, potem marchewkę i pietruszkę. Kolejną warstwą niech będzie kukurydza i groszek. Na wierzchu delikatnie położyć plaster jajka. Do przecedzonego gorącego wywaru dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie delikatnie wlewać do foremek. Odstawić do ostygnięcia i włożyć potem do lodówki aby stężało. Przed podaniem wyjąć z foremek lub co tam użyliście. Podawać z octem lub sokiem z cytryny i pieczywem. Smacznego!
2milutka
monikaT83
zewa