Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowa pieczeń z mielonego mięsa.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zamiast czerwonej i białej cebuli można używać cebulę zwykłą.

Kolorowa pieczeń z mielonego mięsa.

Składniki:

Kolorowa pieczeń z mielonego mięsa.

 

  • mięso mielone z łopatki 1,5 kg
  • papryka kolorowa 3 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • cebula biała 1 szt
  • ser feta 25 dag
  • kukurydza z puszki 2-3 łyżki
  • jajka 2 szt
  • bułka tarta 1/2 szkl
  • musztarda 2 łyżki
  • oliwa 2 łyżki
  • masło 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

Kolorowa pieczeń z mielonego mięsa.
Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Razem z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażyć na rozgrzanej oliwie, ostudzić. Do miski włożyć mięso, podsmażone warzywa, wbić jajka, dodać musztardę, kukurydzę, bułkę tartą, ser feta pokrojony w kostkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Masę mięsną wyłożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w temp 190-200 stopni około 50 minut. Podawać na zimno lub na gorąco z sosem.