Sposób przygotowania:
Kolorowa potrawka z mięsa mielonego
Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średnią kostkę. Cukinię również myjemy, kroimy w taką samą kostkę, jak paprykę.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, aby wytopił się z niego cały tłuszcz (jeśli mamy chude mięso, możemy je przesmażyć na odrobinie tłuszczu, np. oleju rzepakowego). Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w półtalarki papryczkę chili oraz posiekany w drobną kostkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek.
Po dwóch minutach dodajemy obie papryki i cukinię. Smażymy razem kolejne 2 minuty.
Warzywa przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy krojone pomidory i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy curry i mielony kmin. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą jęczmienną ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, aby wytopił się z niego cały tłuszcz (jeśli mamy chude mięso, możemy je przesmażyć na odrobinie tłuszczu, np. oleju rzepakowego). Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w półtalarki papryczkę chili oraz posiekany w drobną kostkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek.
Po dwóch minutach dodajemy obie papryki i cukinię. Smażymy razem kolejne 2 minuty.
Warzywa przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy krojone pomidory i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy curry i mielony kmin. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą jęczmienną ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Netka
Netka
To znaczy, zgłodniałąm bo tak apetycznie wyglada , nie tylko dlatego, ze sniadania nie jadłam :D