Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kolorowa potrawka z mięsa mielonego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mój ostatni bardzo udany eksperyment kulinarny i sposób na niecodzienne wykorzystanie mięsa mielonego.

Kolorowa potrawka z mięsa mielonego Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kolorowa potrawka z mięsa mielonego

 

  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego (dosyć tłustego)
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 średnia cebula
  • 2 malutkie cukinie
  • 2 duże ząbki polskiego czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 karton pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 2 płaskie łyżeczki curry indyjskiego
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • kasza jęczmienna

Sposób przygotowania:

Kolorowa potrawka z mięsa mielonego
Żółtą i czerwoną paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w średnią kostkę. Cukinię również myjemy, kroimy w taką samą kostkę, jak paprykę.



Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone, aby wytopił się z niego cały tłuszcz (jeśli mamy chude mięso, możemy je przesmażyć na odrobinie tłuszczu, np. oleju rzepakowego). Mięso przekładamy do garnka, a na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w półtalarki papryczkę chili oraz posiekany w drobną kostkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek.



Po dwóch minutach dodajemy obie papryki i cukinię. Smażymy razem kolejne 2 minuty.



Warzywa przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy krojone pomidory i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Dodajemy curry i mielony kmin. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Podajemy z kaszą jęczmienną ugotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Kolorowa potrawka z mięsa mielonego
Na patelni podsmażamy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w półtalarki papryczkę chili oraz posiekany w drobną kostkę czosnek.
Kolorowa potrawka z mięsa mielonego
Po dwóch minutach dodajemy obie papryki i cukinię. Smażymy razem kolejne 2 minuty.
Kolorowa potrawka z mięsa mielonego
Warzywa przekładamy do mięsa mielonego. Dodajemy krojone pomidory i 1/3 szklanki wody. Przykrywamy, dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną.