Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Kolorowa tęcza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Kolorowe ciasta przepełnione galaretkami obtoczone słodyczą kremu.

Kolorowa tęcza Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowa tęcza

 

  • Biszkopt;
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 150 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki niebieskie

 

 

  • krem karpatka gotowy
  • margaryna mleko do jego przygotowania.
  • płatki migdałowe do posypania.

Sposób przygotowania:

Kolorowa tęcza
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Ubijając na wolnych obrotach dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przelewamy do blaszki 26 x 32 cm i pieczemy 15 minut w temp.180 stopni.Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody każde, 2 truskawkowe osobno i 2 niebieskie osobno. Odstawiamy do stężenia. Miedzy czasie obieramy 2 jabłka i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do czerwonych galaretek.Robimy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu. Na biszkopt wykładamy połowę masy karpatkowej, następnie wylewamy czerwoną galaretkę z jabłkiem. Kolejno wylewamy niebieska galaretkę . Do szprycy nakładamy pozostały krem i robimy esy floresy na galaretce . Posypujemy płatkami migdałowymi a następnie chłodzimy około 3 godzin w lodówce.
Kolorowa tęcza
Biszkopt po upieczeniu studzimy a nastepnie wylewamy na niego galaretki
Kolorowa tęcza
Galaretki rozpuszczamy każda w 3 szklankach wodu
Kolorowa tęcza
Na wyłozona połowe kremy wylewamy galaretke z jabłkiem
Kolorowa tęcza
Na sam wierzch wykładamy reszte kremy i posypujemy płatkami migdałowymi