gosiuwka

gosiuwka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kolorowe naleśniki z zieleniną i kiszonym łososiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki w kolorach tęczy, grubo nadziane młodym szpinakiem z dodatkiem oscypka i kiszonego łososia. Rybę można ukisić we własnym zakresie (w zalewie z dodatkiem soli, oleju, czosnku i grubo mielonego pieprzu) lub kupić już gotową.

Kolorowe naleśniki z zieleniną i kiszonym łososiem

Składniki:

Kolorowe naleśniki z zieleniną i kiszonym łososiem

 

  • NALEŚNIKI - CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • sól, pieprz wedle uznania
  • barwniki spożywcze - kolory podstawowe
  • olej do smażenia
  • FARSZ:
  • 400 g młodych listków szpinaku
  • 150 g oscypka na bazie koziego mleka
  • 150 g kiszonego łososia z dużym dodatkiem czosnku i grubo mielonego pieprzu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 szalotki
  • sól, pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe naleśniki z zieleniną i kiszonym łososiem
NALEŚNIKI - CIASTO: Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkami i miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Około 2/3 ciasta dzielimy po równo do 5 lub 6 miseczek. Ciasto w każdej z miseczek barwimy na kolejne kolory tęczy: czerwony, pomarańczowy żółty, zielony, niebieski i fioletowy. Na gazie rozgrzewamy patelnię. Natłuszczamy ją olejem a nadmiar oleju zlewamy np. do filiżanki.Na rozgrzanej patelni za pomocą szprycy lub worka do mrożenia z uciętą końcówką rożka rysujemy po patelni esy floresy każdym kolorem. Jak ciasto już się lekko zetnie dopełniamy patelnię nie barwionym ciastem i smażymy razem z obu stron. FARSZ: Szpinak przebieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną szalotkę. Smażymy, aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i jeszcze chwilę zmażymy razem. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy jeszcze chwilę, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość i puści sok. DO warzyw dodajemy jeszcze starkowany oscypek i pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy, aż ten ostatni nie będzie już przezroczysty i straci głębię koloru. Gotowy farsz doprawiamy jeszcze do smaku i napełniamy nim wcześniej usmażone naleśniki. Podajemy gorące z kieliszkiem dobrego wina. SMACZNEGO.