Sposób przygotowania:
Kolorowe naleśniki z zieleniną i kiszonym łososiem
NALEŚNIKI - CIASTO: Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkami i miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Około 2/3 ciasta dzielimy po równo do 5 lub 6 miseczek. Ciasto w każdej z miseczek barwimy na kolejne kolory tęczy: czerwony, pomarańczowy żółty, zielony, niebieski i fioletowy. Na gazie rozgrzewamy patelnię. Natłuszczamy ją olejem a nadmiar oleju zlewamy np. do filiżanki.Na rozgrzanej patelni za pomocą szprycy lub worka do mrożenia z uciętą końcówką rożka rysujemy po patelni esy floresy każdym kolorem. Jak ciasto już się lekko zetnie dopełniamy patelnię nie barwionym ciastem i smażymy razem z obu stron. FARSZ: Szpinak przebieramy, dokładnie myjemy i osuszamy. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną szalotkę. Smażymy, aż się zeszkli, po czym dodajemy czosnek i jeszcze chwilę zmażymy razem. Do cebuli dodajemy szpinak i smażymy jeszcze chwilę, aż szpinak wyraźnie zmniejszy swoją objętość i puści sok. DO warzyw dodajemy jeszcze starkowany oscypek i pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy, aż ten ostatni nie będzie już przezroczysty i straci głębię koloru. Gotowy farsz doprawiamy jeszcze do smaku i napełniamy nim wcześniej usmażone naleśniki. Podajemy gorące z kieliszkiem dobrego wina. SMACZNEGO.
PaniMISIOWA
gosiuwka
dziękuję :-)