ewelina.mn

ewelina.mn

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 663]

Kolorowe risotto z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste, jarskie danie może stanowić samodzielny posiłek bądź też być dodatkiem do potraw mięsnych.

Kolorowe risotto z brokułami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowe risotto z brokułami

 

  • 2 woreczki ryżu
  • mały brokuł
  • warzywa mrożone (ok 2 szklanek)
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe risotto z brokułami
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Mrożone warzywa gotujemy w drugim garnku w lekko osolonej wodzie. Brokuł myjemy, kroimy na drobniejsze kawałki i w trzecim garnku również gotujemy go w osolonej wodzie. I w końcu czwarte naczynie - patelnia. Na niej rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoto posiekaną drobno cebulę. Po ugotowaniu/usmażeniu wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Doprawiamy potrawę pieprzem i maggi. Nakładamy porcje do foremki (np do salaterki) i układamy na talerzu zgrabne kopczyki naszego risotto. Smacznego!!
Kolorowe risotto z brokułami
Brokuł jest niezmiernie zdrowym i smacznym warzywem.
Kolorowe risotto z brokułami
Możemy brokuł kroić nożem lub drobić go palcami na większe kawałki.
Kolorowe risotto z brokułami
Jako warzyw możemy użyć nie jednej a kilku różnych mrożonek które aktualnie posiadamy w domu.
Kolorowe risotto z brokułami
W pewnym momencie na ogniu mamy aż 4 naczynia mimo iz potrawa którą robimy z powodzeniem może być nazwana jednogarnkową ;)