jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Kolorowe rożki naleśnikowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Rożki naleśnikowe napełnione pikantnymi kolorowymi warzywami polane łagodnym sosem serowym polecam na obiad lub ciepłą kolację.

Kolorowe rożki naleśnikowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kolorowe rożki naleśnikowe

 

  • 1 jajo
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • mąka pszenna ile zabierze
  • warzywa: 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki harissy
  • lub ostra papryczka
  • kilka listków kapusty białej lub pekińskiej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • dodatkowo 1/2 szklanki wytrawnego wina (lub wody)
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • listki bazylii do dekoracji
  • sos serowy (lub inny ulubiony) do polania

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kolorowe rożki naleśnikowe
Obieramy wszystkie warzywa po czym kroimy je w kostkę lub słupki. Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, otręby i cukier. Odstawiamy na 10 minut po czym dodajemy jaja, szczyptę soli, olej rzepakowy. Miksujemy dosypując mąkę na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kolejne 10 minut. Na jednej łyżce masła szklimy cebulę, po czym dodajemy pozostałe warzywa. po krótkim przesmażeniu podlewamy winem, dodajemy harissę i dusimy warzywa pod przykryciem na małym ogniu do chwili aż zmiękną. Doprawiamy je solą i pieprzem do smaku, posypujemy mąką, mieszamy. Na końcu dodajemy natkę pietruszki. Odstawiamy w ciepłe miejsce by warzywa nie wystygły Smażymy naleśniki drożdżowe nieco grubsze od zwykłych. Każdy przecinamy na połowę i formujemy z nich rożki. Napełniamy rożki kolorowymi warzywami. Przed podaniem polewamy je sosem i dekorujemy bazylią.
Kolorowe rożki naleśnikowe
Smażymy naleśniki drożdżowe nieco grubsze od zwykłych.
Kolorowe rożki naleśnikowe
Doprawiamy warzywa solą i pieprzem do smaku, posypujemy mąką,

Tagi:

sosy