madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Kolorowy biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto wymyśliłam nie mając konkretnego pomysłu.

Kolorowy biszkopt

Składniki:

Kolorowy biszkopt

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 1 szkl mąki,
  • 1 szkl cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w puszce,
  • 2 budynie malinowe,
  • 1/2 l mleka,
  • 2 galaretki malinowe,
  • 15 dag margaryny

Sposób przygotowania:

Kolorowy biszkopt
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier oraz żółtka, chwilę miksujemy na najniższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy łyżką, aby składniki się połączyły. Następnie ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekrawamy na dwie części. Następnie budynie gotujemy w 1/2 l mleka wg przepisu podanego na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie miękką margarynę ucieramy, stopniowo dodając wystudzony budyń. Brzoskwinie osączamy na sicie z zalewy. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie na pierwszy płat biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy drugą częścią biszkoptu, wykładamy resztę masy. Na masę wykładamy pokrojone w cząstki brzoskwinie i całość zalewamy tężejącymi galaretkami. Ciasto wkładamy do lodówki, aby dobrze stężało.