Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kolorowy keks

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto przed którym nie powstrzyma się żadem łasuch

Kolorowy keks

Składniki:

Kolorowy keks

 

  • 25 dag margaryna,
  • 20 dag cukier puder,
  • 5 szt jajka,
  • 30 dag mąka pszenna,
  • 2 łyżeczki cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 łyżka kisiel wiśniowy lub truskawkowy,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżeczki skórka z cytryny,
  • 1/2 szkl bakalie,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy keks
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 jajku, ciągle ucierając. Pod koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać skórkę cytrynową i połowę bakalii. do drugiej kakao a do trzeciej kisiel i pozostałe bakalie. Foremkę keksową wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do formy wyłożyć ciasto białe, następnie czekoladowe a na końcu z kisielem. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 st. około 50 minut.