monika21stw

monika21stw

Szef Kuchni
[Przepisów: 47]

Kolorowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny i zawsze się udaje

Kolorowy makowiec

Składniki:

Kolorowy makowiec

 

  • Ciasto żółte :
  • 8 żółtek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek cytrynowy
  • Mak :
  • 40 dag maku
  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • łyżka masła
  • 1 olejek migdałowy
  • bakalie
  • Ciasto białe :
  • 8 białek
  • 20 dag cukru
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy makowiec
Ciasto żółte : cukier utrzeć z margaryną i żółtkami, dodać resztę składników, wymieszać i wylać do formy. Mak : mak sparzyć i zemleć, jajka ubić z cukrem, dodać łyżkę stopionego masła, olejek, bakalie i mak. Wymieszać i wylać na ciasto żółte. Ciasto białe : białka ubić z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i ubijać. Roztopić masło, ostudzić i wlewać powoli do masy, ciągle ubijając. Wylać na mak. Piec w temp. 180 C przez 40-50 min.