Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Kolorowy obiad piątkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny obiad z tilapią, warzywami i ryżem

Kolorowy obiad piątkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kolorowy obiad piątkowy

 

  • 3 filety ryby Tilapia (u mnie zamrożone)

 

 

  • 1 łyżeczka curry

 

 

  • trochę wody

 

 

 

 

 

 

  • 1 wiekszy kabaczek

 

 

  • 1 czerwona cebula

 

  • 1 łyżeczka przyprawy Tandoori mix

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • łyżeczka zmielonych nasion kolędry

 

  • 1 łyzka sosu sojowego

 

  • 1 łyżka maggi

 

  • kilka gałązek tymianku

 

  • suszona pietruszka

 

  • olej do smażenia ( u mnie ryżowy)

 

Sposób przygotowania:

Kolorowy obiad piątkowy
Ryż ugotować według zaleceń producenta. Umyte papryki pokroić w dość cieńkie paski, z kabaczka odkroic koncówki i również pokroić go w cieńkie paski, cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojone warzywa. Dusić na mniejszym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną. Potem doprawic do smaku sola, pieprzem, sosem sojowym, maggi, tandoori mix, sokiem z cytryny, dodać pietruszkę. Dusić wszystko razem , w razie konieczności dolac odrobinke wody.Filety wyciagnąć z opakowania, pokroić w większą kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem cytrynowym, solą. Na patelni rozgrzać olej , na rozgrzany olej położyć pokrojoną tilapię oraz ziarenka kardamonu, delikatnie podsmażyć, wytworzy sie sopro wody. Curry rozmieszać z odrobiną wody, dodać jogurt wymieszać i taką miksturę dodać do ryby, wszysatko razem smażyć do czasu aż postanie gęsty sos a potem, gdy woda odparuje pozostanie sama ryba w ładnym, zółtym kolorze. Na tależ wyłożyć część ryżu, na ryż nałożyć warzywa i obok rybę. Smacznego:)
Kolorowy obiad piątkowy
Pokrojone w paski warzywa podsmażyc na oleju
Kolorowy obiad piątkowy
Pokrojoną, zamrożoną tilapię wrzucić na gorący olej, dusić aż powstanie sopro wody
Kolorowy obiad piątkowy
Dodać curry z jogurtem, powstanie dość gęsty sos
Kolorowy obiad piątkowy
Gdy woda z sosu odparuje zostaną ładne żółte kawałki ryby