monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kolorowy schabowy w papilotach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idzie wiosna. Wtedy mamy ochotę na lekkie i kolorowe jedzonko. Dlatego dzisiaj proponuję schab z marchewką i szpinakiem, idealne na niedzielny obiad. Zapraszam:)

Kolorowy schabowy w papilotach

Składniki:

Kolorowy schabowy w papilotach

 

  • 1 kotlet schabowy bez kości
  • 4-5 słupków marchewki ( cienkich)
  • 4-5 słupków cukinii ( cienkich)
  • 6-7 listków świeżych liści szpinaku
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • Sól,pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do dań włoskich

Sposób przygotowania:

Kolorowy schabowy w papilotach
Mięso umyć i osuszyć. Rozbić tłuczkiem do mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. W miseczce wymieszać ketchup z przyprawą. Posmarować mięso z obu stron i odłożyć na pół godziny.

W międzyczasie w drugiej miseczce wymieszać oliwę,miód oraz sok z cytryny. Dodać warzywa i macerować 30 minut. 

Następnie przełożyć na mięso i zrolować. Owinąć papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika, z papilota i podawać gorące. Smacznego!