peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Komosa ryżowa z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak rzadko gotuję teraz coś nowego. A dziś, nie wspomnę po jakim czasie planowania, ugotowałam w końcu komosę ryżową. I oczywiście nie zawiodłam się. Jak zwykle - kilka prostych składników, złożyło się na pyszne danie.

Komosa ryżowa z warzywami

Składniki:

Komosa ryżowa z warzywami

 

  • 150 g komosy ryżowej
  • 100 g chorizo
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 2 duże pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • pęczek szczypiorku
  • sól himalajska
  • świeżo mielony pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • wędzona ostra papryka
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Komosa ryżowa z warzywami
1. Komosę porządnie płuczemy i gotujemy.

2. Fasolę odcedzamy i płuczemy, kukurydzę odcedzamy. Pomidory parzymy. Paprykę i szczypiorek drobno kroimy.

3. Chorizo obieramy ze skórki i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzany olej i chwilę podsmażamy.

4. Dodajemy pokrojoną paprykę, mieszamy i podsmażamy przez ok 5 minut.

5. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.

6. Dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory - doprawiamy przyprawami i dusimy aż pojawi się sok.

7. Wsypujemy ugotowaną komosę - mieszamy i podsmażamy jeszcze około 5 minut.

8. Na krótko przed końcem smażenia dodajemy pokrojony szczypiorek - mieszamy i podajemy.