szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kompot z suszonych owoców

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tradycyjny kompot wigilijny z dodatkiem pomarańczy i miodu.

Kompot z suszonych owoców Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kompot z suszonych owoców

 

 

Sposób przygotowania:

Kompot z suszonych owoców
Suszone owoce płuczemy i przekładamy do garnka. Suszone owoce (łącznie ze śliwkami) zalewamy 4 litrami wody i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie gotujemy kompot. Gdy się zagotujemy dodajemy rodzynki, goździki i pokrojoną na plasterki pomarańczę. Gotujemy do miękkości owoców, i aż oddadzą one smak kompotowi. Pod koniec gotowania dosładzamy do smaku miodem i mieszamy.
Kompot z suszonych owoców
Suszone jabłka i gruszki płuczemy i przekłądamy do garnka
Kompot z suszonych owoców
Owoce zalewamy ok 4 litrami wody i zagotowujemy
Kompot z suszonych owoców
Do gotującego się kompotu dodajemy goździki oraz rodzynki
Kompot z suszonych owoców
Pod koniec gotowania dosładzamy do smaku miodem.